Portret donatora: Nikola Koprivica ili Onaj koji daje treba da bude zahvalan!

AuthorAleksandra Vesic DateJun 20, 2013

Prošle godine, PP vam je prikazao dva značajna individualna donatora, oba van našeg regiona. Mislili smo da je sada pravo vrijeme da vam pokažemo da takvih donatora ima i na Zapadnom Balkanu! Ovaj post govori o  Nikoli Koprivici, biznismenu i filantropu iz Crne Gore, koji je, u znak sjećanja na svoga oca, uspostavio Fondaciju “Ćano Koprivica” u Nikšiću u Crnoj Gori.

Njegov otac, Stanislav-Ćano Koprivica bio je poznat po svojim filantropskim donacijama i smatra se za jednog od najvećih filantropa Crne Gore. Prva nagrada “Iskra” za izuzetan doprinos individualnoj filantropiji u Crnoj Gori mu je dodijeljena posthumno. Često se citira njegova izreka: “Nije bitno koliko novca imaš, već da znaš što sa tim novcem da uradiš.”

Ovo je priča Stanislavovog sina, Nikole:

Zašto uopšte davati novac u filantropske svrhe?

U našoj porodici smo svi vaspitavani da dajemo, a kada odrastate u takvom okruženju to postaje normalno. Moj otac je pomagao velikom broju ljudi, a kompanija koju je on vodio je izdvajala puno novca u humanitarne svrhe. Prije svoje smrti mi je rekao da bi želio da osnuje fondaciju.

Tako da sam počeo da razmišljam o osnivanju fondacije ili zadužbine kada sam razvio sopstveni biznis. Izdvojio sam oko  350,000 eura u tu svrhu. Kada sam otišao u Nikšić pitao sam ih što im je potrebno; oni su imali niz ideja, pa smo zajedno došli do projekta škole za srednje muzičko obrazovanje. Odlučili su da i sami ulože nešto novca i tako je sve počelo.

Tako vaspitavam i svoju djecu. Na primjer, moja djeca su sada “sponzori/kumovi [1]” djeci iz Afrike – doniraju novac za obrazovanje djece. To nisu velike sume ali oni izdvajaju od sopstvenog džeparca a ja dodajem na njihove donacije. Oni takođe prate rad Fondacije. Smatram da je želja da se pomogne drugima (društvu) jedna od najbitnijih stvari koje se nauče u porodici i mora se njegovati od najranijih dana.

Zašto donirate preko Fondacije a ne preko drugih organizacija?

Odlučio sam da osnujem Fondaciju zato što tako imam kontrolu nad donacijama i nisam vezan za druge donatore. Osim toga, sve OCD kao i lokalne fondacije ulažu u projekte, dok je meni jako važno davati i pojedincima. Mislim da je jedan od izazova sa kojima se suočava Crna Gora i potreba za obrazovanim kadrovima, a to je ono u što ja želim da ulažem.

Volim takođe da vidim jasne rezultate svojih donacija i što je postignuto.

Tokom rada sa Fondacijom shvatio sam da ima mnogo organizacija civilnog društva i to veoma malih… I dobro je da postoje druge fondacije kao što je  fAKT koje mogu da ih podrže.

Koje oblasti i ciljevi su značajni za vas?

Oblasti koje me interesuju su obrazovanje, kultura, zaštita životne sredine…

Ali vrlo važan dio moje filozofije je da se talentovanim mladim ljudima mora pružiti prilika. Zato smo podigli muzičku školu i dajemo stipendije mladim ljudima tako da mogu da se školuju u Podgorici. Takođe planiram da uvedem nagradu Stanislav-Ćano Koprivica za mlade preduzetnike.

Kako se rad u Fondaciji razvijao shvatio sam koliko je bitno uticati na razvoj djece i obezbijediti im priliku da usvoje prave vrijednosti. Zato Fondacija ulaže sve više u rano obrazovanje djece. 

Osim toga, iako najviše dajem u Crnoj Gori, pomažem i ljudima u Srbiji. Odrastao sam u Jugoslaviji, tako da ne posmatram Crnu Goru i Srbiju potpuno odvojeno.

Biznis, novac i davanje?

Moj posao je odvojen od Fondacije i ne praktikujem da doniram preko svoje kompanije. Moja kompanija nije tako velika i reklamira se na druge načine. Međutim, razmišljam o pokretanju biznisa čiji bi profit išao u Fondaciju.

Za mene lično poreske olakšice nemaju veze sa ovim jer je moj biznis u drugoj zemlji  i ne uživam nikakve poreske olakšice zbog donacija u Crnoj Gori. Mada, nekima ovo može biti važno.

Novac vidim kao energiju koja ne treba da miruje, već se mora kretati.

Što mislite o motivisanju drugih da daju?

Kada motivišete druge da daju to ima najviše veze sa atmosferom i  razlogom davanja. Naša Fondacija je organizovala donatorske večere na kojima smo prikupili oko 60.000 eura za dvije večeri. Tu se ne radi isključivo o velikim donacijama bogatih pojedinaca, neke donacije bile su po pet eura. Ovdje se radi o velikom broju ljudi, koji su voljeli i poštovali mog oca i njihovoj želji da na ovaj način iskažu poštovanje.

I za kraj…

Prije izvjesnog vremena pročitao sam Zen priču, koju smatram istinitom, a koja je dio moje filozofije i razloga zbog koga dajem. Priča nam govori da onaj koji daje treba da bude zahvalan, zato što je u prilici da daje. 

2011. Nikoli Koprivici je uručena Iskra Nagrada Crne Gore kao pojedincu koji svojim filantropskim zalaganjem  doprinosi razvoju društva i čitave zajednice.

Fondacija “Ćano Koprivica” je i dalje vrlo aktivna u Crnoj Gori. Osim Nikolinog doprinosa, Fondaciju podržava veliki broj pojedinaca i kompanija. Jedan od njihovih skorijih projekata  je osnivanje lutkarskog pozorišta u Nikšiću i prva predstava (Crvenkapa) ovog pozorišta nastalog pod okriljem Fondacije.

U skladu sa naporima Fondacije da više investira u rano obrazovanje djece,Fondacija je u januara 2013.  podržala i otvaranje prve Montesori školice u Crnoj Gori “Zvono” za djecu uzrasta od tri do šest godina. Uz to, Fondacija planira da podrži trening centar gdje bi nastavno osoblje  iz cijele Crne Gore moglo da prođe obuku i dobije sertifikat. Ukupno je Fondacija uložila skoro 750,000 eura u niz različitih projekata i programa širom Crne Gore.

Veliko hvala Nikoli Koprivici na spremnosti da podijeli svoju priču sa nama. Ukoliko želite da saznate više o radu Fondacije “Ćano Koprivica”, molimo vas da posjetite http://www.nvfcanokoprivica.org/


[1] World Vision program: Sponsor a Child

Izvor: Philanthropyposts

%d bloggers like this: