„ISKRA“ zasijala sedmi put

Fond za aktivno građanstvo (FAKT) dodijelio je godišnje nagrade za filantropiju „Iskra“ kompanijama, udruženjima i pojedincima koji su nesebičnim djelovanjem doprinijeli opštem dobru i razvoju građanskog društva. „Iskra“ je dodijeljena u pet glavnih i četiri specijalne kategorije, a ove godine organizatori su uručili i posebne zahvalnice.

ERS_1293

Nagradu za doprinos na nacionalnom nivou, koja je dodijeljena nakon dvije godine pauze,  dobila je kompanija Mezon iz Danilovgrada. U 2015. godini donirala je preko pola miliona eura u razvoj sporta, zdravstva i stipendiranje mladih, a istakla se donacijom od 300 hiljada eura za adaptaciju i rekonstrukciju bazena u Nikšiću.

Firma Luštica Development iz Tivta nagrađena je za doprinos lokalnoj zajednici, u koju je ove godine uložila preko 200 hiljada eura. Sa Opštinom Tivat sklopila je ugovor o podršci lokalnim organizacijama i javnim ustanovama u obrazovnim, kulturnim i sportskim projektima.

ERS_7032

„Iskra“ za doprinos dijaspore pripala je Udruženju crnogorskih iseljenika u Istanbulu, koje podržava pojedince i organizacije iz Crne Gore, pomaže crnogorske studente u Turskoj i jača privrednu saradnju dvije zemlje. Nagradu za individualni doprinos dobila je Mirsada Šabotić, nastavnica iz Rožaja, koja je svojim aktivizmom ostvarila veliki napredak u oblasti kulture, nauke i obrazovanja u tom gradu.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena kapetanu Milošu Vukasoviću, prvom crnogorskom diplomati u Latinskoj Americi, u kojoj je osnovao donatorsko društvo, pomogao gradnju prve pravoslavne crkve i ostao zapamćen kao dobrotvor crnogorskih pomoraca i doseljenika.

ERS_1222

Pored glavnih nagrada, dodijeljena su i četiri specijalna priznanja. Za korporativnu filantropiju priznanje je dobila Societe Generale banka Montenegro, dok je specijalno priznanje za humanost i solidarnost uručeno doktoru Radovanu Mijanoviću. Za podršku zajednici priznanje je odato Fondu za razvoj Kuča, a specijalno priznanje za građanski doprinos pripalo je doktorici Valentini Kalinić.

Motivisan velikim brojem filantropskih akcija, FAKT je ove godine uručio i zahvalnice za doprinos opštem dobru. Zahvalnice su dobili dnevni listi Dan, nevladino udruženje Zinak, Komercijalna banka AD Budva, Crnogorski Telekom, kompanija Montenomaks C&L, preduzeće “BM Kameleon” i firma Boka Gard.

ERS_1234

Svečana dodjela sedme „Iskre“ organizovana je u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ na Cetinju. Nagradu dodjeljuje FAKT u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore, Upravom za dijasporu, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam, a uz podršku Evropske Komisije, Fondacije “Ćano Koprivica”, Fonda braće Rokfeler i „Čarls Stjuart Mot“ fondacije.

Foto galeriju sa dodjele ISKRE 2015 možete pogledati ovdje, dok je video snimak dostupan ovdje.

Više fotografija možete naći na Facebook stranici Nagrade ISKRA.

USKORO više informacija o dobitnicima nagrada.

%d bloggers like this: