Franačko – Crnogorsko Društvo ”FRAMOG”

Specijalno priznanje za organizovan doprinos dijaspore

Priznanje je g. Ljubu Daboviću, predsjedniku FRAMOGa, uručio g. Aleksandar Bogdanović, Gradonačelnik Prijestonice.

Mnogobrojne su akcije koje je FRAMOG pokrenuo i organizovao od osnivanja prije gotovo 10 godina, sa ciljem razvijanja saradnje između Franačke i Crne Gore, i njegovanja njihove kulture i običaja. Od humanitarnih akcija i novčanih i donacija u robi, do organizovanja događaja informativnog i obrazovanog karaktera, studijskih posjeta, razmjene učenika i omladine (folklorna, izviđačka i volonterska razmjena).

Predlažući FRAMOG za Iskru, g.đa Maja Ćatović, predsjednica Opštine Kotor, je posebno istakla značaj FRAMOG-a  na uspostavljanju, produbljivanju i učvršćivanju veza između naroda Crne Gore i Njemačke, dodajući da je FRAMOG kao društvo najbolji ambasador Crne Gore u Franačkoj.

Značaj FRAMOG-a je istakao i Crveni krst Prijestonice Cetinje, konkretno na polju ostvarivanja medjunarodne saradnje izmedju ove najstarije organizacije Crvenog krsta na Balkanu, sa organizacijom Crvenog krsta Nurnberga, koja sada, zahvaljujući FRAMOG-u, uspješno sprovodi niz aktivnosti. Istakli su i podršku, finansijsku i programsku za Udruženje djece i omladine sa smetnjama u razvoju “Razvitak”, sa Cetinja, kojoj je ova organizacija dala važan doprinos u cilju boljih uslova za rad i život djece sa smetnjama u razvoju.