Dobitnici nagrade ISKRA 2009

iskra2009 (78)

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Zetskom domu na Cetinju, 2. decembra 2009.g. proglašeni su pobjednici nagrade za filantropiju ISKRA. Cilj nagrade je da se prepoznaju i javno istaknu privredna društva i pojedinci koji svojom materijalnom i finansijskom podrškom daju primjer drugima i postavljaju standarde kojima valja težiti kada je u pitanju ulaganje u opšte dobro. Istovremeno, cilj nagrade je da podstakne oživljavanje i razvoj vrijednosti kao što su solidarnost, humanost i filantropija.

Dobitnici prve nagrade ISKRA su:

* SLAVKO MRDOVIĆ, u kategoriji za individualni doprinos

* ELKO TIM d.o.o. Podgorica, u kategoriji za doprinos lokalnoj zajednici, i

* CRNOGORSKI TELEKOM AD Podgorica, u kategoriji za najbolji projekat na nacionalnom nivou.

Pored tri nagrade, uručeno je i pet specijalnih priznanja:

* Specijalno priznanje za doprinos lokalnoj zajednici – NIKPEK AD Nikšić

* Specijalno priznanje za organizovani doprinos dijaspore – AMERIČKO-CRNOGORSKO KULTURNO-PROSVJETNO DRUŠTVO „LOVĆEN” iz Detroita

* Specijalno priznanje za humanost i solidarnost – LIDIJA LEOVAC

* Specijalno priznanje za individualni doprinos (dijaspora) – ZADE ĐUROVIĆ DI MAIO

* Specijalno priznanje za životno djelo (posthumna nagrada) – STANISLAV ĆANO KOPRIVICA

Nagradu “Iskra” dodjeljuje Fond za aktivno građanstvo – FAKT u partnerstvu saPrivrednom komorom Crne Gore, Ministarstvom za održivi razvoj i turizam i Upravom za dijasporu.

iskra

Foto galeriju sa dodjele ISKRE 2009 možete pogledati ovdje, dok je video snimak dostupan ovdje.

Na prvi konkurs za dodjelu nagrade ISKRA pristiglo je ukupno 50 nominacija:

U KATEGORIJI ZA NAJBOLJI PROJEKAT NA NACIONALNOM NIVOU NOMINOVANI SU: Elektroprivreda Crne Gore, Promonte, dBO Advertising Agency, Erste banka, Atlas grupa i Crnogorski Telekom.

U KATEGORIJI ZA DOPRINOS LOKALNOJ ZAJEDNICI NOMINOVANI SU: My Travel d.o.o. Nikšić, Nikpek AD Nikšić, Crnogorsko kulturno društvo iz Toronta, Don security d.o.o. Nikšić, Tehnomont d.o.o. Budva, Elektroprivreda Crne Gore, Promonte, Elko Tim Podgorica, IKC „Džemat Wattwil” Švajcarska, Blagojević Milonja i Coca Cola Hellenic Bottling Company  Podgorica.

U KATEGORIJI ZA INDIVUDUALNI DOPRINOS NOMINOVANI SU: Slavko Mrdović (Švajcarska), Asmina Omeragić (Gusinje), Nikola Perović (Nikšić), Marko Lompar (Venecuela), Ilija Stojanović (Kanada), Branko Aleksić (Kanada), Vojislav Rašović (Kanada), pok. Stanislav Ćano Koprivica, Ljubomir Mijač (SAD), Safet-Gero Mehović (Bijelo Polje), Nedović Slađana sa saradnicama Rakočević Natašom, Dizdarevic Alisom i Ćetković Jadrankom (Bijelo Polje), Zade Ðurović – Di Maio (Francuska), Vladan Otašević (Podgorica), Izet Osmanović (Švajcarska), Lidija Leovac (Herceg Novi) i Muamer Kujević (Rožaje).