STANISLAV ĆANO KOPRIVICA

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO (POSTHUMNO)
cano_koprivica

Specijalnim priznanjem za životno djelo, Odbor je odlučio da posthumno nagradi jednog od najvećih privrednika u istoriji Crne Gore i čovjeka koji je svojim angažovanjem dao nemjerljiv doprinos ekonomskoj, političkoj i prije svega humanoj emancipaciji Crne Gore.

Rođen je u Banjanima (opština Nikšić). Ekonomski fakultet završio je u Beogradu. Osnivač je poznatog spoljno-trgovinskog preduzeća «Monteks», kao i mnoštva malih pogona u Crnoj Gori. Stanislav-Ćano Koprivica bio je preteča modernog privređivanja: svoju je poslovnu djelatnost razvio i u inostranstvu, naročito u Rusiji, gdje je posljednjih godina i živio. Jedan je od osnivača Građanskog foruma Crne Gore početkom 90-ih, kao i jedan od utemeljivača prvog crnogorskog nezavisnog nedjeljnika «Monitor». Učesnik je Narodno-oslobodilačke borbe i jedan od neumornih boraca za crnogorsku državnost i emancipaciju Crne Gore. (Izvor: RTCG)

Nagrađeni Stanislav Ćano Koprivica prije svega je bio veliki filantrop i s pravom se može reći da sa njime počinje moderna crnogorska filantropija. Govorio je: „Ja nisam radio za pare i istoriju, već za Crnu Goru“. Pomagao je bolnice i škole, muzeje, štampanje knjiga i časopisa, snimanje filmova, liječenje djece i odraslih, renoviranje Zetskog doma, zgrade „Zahumlja“ u Nikšiću i… ovdje ćemo stati, jer spisak je poduži.

iskra2009 (72)

Nagradu je primio g.din Nikola Koprivica, sin g. Ćana Koprivice, koji je u sjećanje na svog pokojnog oca osnovao Fondaciju „Ćano Koprivica“ koja je u saradnji sa Opštinom Nikšić izgradila zgradu Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje.

Nagradu je uručio gospodin Ivan Saveljić, potpredsjednik Privredne komore Crne Gore.

Čitajte još o Ćanu Koprivici: