NIKOLA KOPRIVICA

NAGRADA ZA INDIVIDUALNI DOPRINOS

iskra2011 (83)

Anica Maja Boljević, direktorica Fonda za aktivno građanstvo, govori o Nikoli Koprivici, dobitniku Nagrade za individualni doprinos.

Dobitnik Nagrade za individualni doprinos je čovjek čije su filantropske aktivnosti usmjerene prvenstveno ka prosperitetu Crne Gore, ka njenoj mladosti.

U pomen na pokojnog oca – Stanislava Ćana Koprivicu, 2007. godine, Nikola osniva Fondaciju ĆANO KOPRIVICA, sa ciljem da se bavi humanitarnom i dobrotvornom djelatnošću. Primajući posthumno priznanje, na dodjeli Iskre prije dvije godine, za životno djelo njegovog oca, jednog od najvećih filantropa koje je Crna Gora imala, je rekao:

„Svi koji su ga poznavali znaju da Stanislav-Ćano Koprivica nije bio čovjek od velikih riječi ni velikih govora. Bio je čovjek od velikih djela.  Sin sam svoga oca i stoga mislim da ovaj govor može da stane samo u jednu riječ, a to je hvala vam.“

Nikola Koprivica je za kratko vrijeme pokazao da je zaista sin svog oca: fondacija je,  u saradnji sa opštinom Nikšić,  izgradila objekat  škole za  osnovno i srednje muzičko obrazovanje, u kome se nalazi i koncertna dvorana sa 250 sjedišta. ZA IZGRADNJU ŠKOLE, KOJA JE OVE ŠKOLSKE GODINE KRENULA SA RADOM, NIKOLA KOPRIVICA JE OBEZBIJEDIO PREKO POLA MILIONA EURA. Osim toga, Fondacija stipendira nekoliko učenika muzičke škole već godinama.

iskra2009 (71)

Prilikom svečanog uručivanja ključeva škole gradu Nikšiću, 28. maja ove godine, g.din Koprivica je rekao: “Izgradnja Muzičke škole u Nikšiću je naš najveći poduhvat do sada, ali ne jedini, i svakako ne posljednji. Nadam se takođe da je konačno došlo vrijeme da Ćanove ideje u potpunosti zažive i da će našim stopama zadužbinarstva krenuti i mnogi drugi u Crnoj Gori, jer kao što je Ćano imao običaj da kaže: „Nije važno koliko novca praviš, mnogo je važnije da znaš šta da radiš sa njim“.