POK. MILORAD ANDRIJE PEROVIĆ

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DJELO

iskra2011 (73)

NAJVEĆEM DONATORU NIKŠIĆKOG ZDRAVSTVA, KOJI JE GOTOVO CJELOKUPNI SVOJ IMETAK, STEČEN MUKOTRPNIM RADOM U AMERICI, POKLONIO SVOM RODNOM GRADU NIKŠIĆU.

Novinar Gojko Knežević, u dnevnom listu Pobjeda, prije dvije godine, o najvećem donatoru nikšićkog zdravstva, piše:

“Odavno je kod nas zadužbinarstvo preseljeno u zaborav, tako da malo ko od mlađih zna i šta je to… Stoga je za mnoge iznenađujuće bilo nedavno podsjećanje na Nikšićanina Milorada Perovića i njegov testament kojim je dva i po miliona dolara, zarađenih četvorodecenijskim radom u Americi, zavještao bolnicama u rodnom gradu i postao najveći donator nikšićkog zdravstva.

Testamentom je najveći dio ušteđevine namijenio nikšićkim bolnicama – s tim da „novac koriste isključivo za unapređenje zdravstvenih usluga i stipendiranje nekoliko studenata medicine koji bi ostali da rade u Nikšiću“. Odredio je da o donaciji brinu dr Slobodan Nikčević, dr Blažo Perović i dr Ratko Perović, koji nije doživio da se sa kolegama stara o izvršenju testamenta. Tek lani (ODNOSNO 2008. GOD.) je okončan dugogodišnji sudski proces. Minulog ljeta (LJETA 2009.) „stigla“ je prva rata po 62 hiljade eura za tri nikšićke bolnice od po 844 hiljade eura, koje bi trebalo da im se isplate u devet godišnjih rata”
iskra2011 (68)

DOKTOR SLOBO NIKČEVIĆ, PRILIKOM OTKRIVANJA SPOMENIKA POK. MILORADU PEROVIĆ, 11. DECEMBRA 2009 JE REKAO:

„Rođen je 27. januara 1918. godine u poznatoj porodici američkog pečalbara Andrije Perovića i majke Sekice. Osnovnu školu i Gimnaziju uči u Nikšiću. Mladi Milorad, istorijske 1941. godine opredijelio se za oslobodilački, antifašistički pokret zbog čega ga italijanski okupatori početkom 1942. godine hapse i interniraju u logore Albanije i zatim Italije, odakle poslije završetka rata odlazi u Ameriku. Sa samo pet dolara u džepu stigao je u Njujork, gdje je radio razne poslove, školovao se i učio biznis. Zapošljava se u poznatoj američkoj-svjetskoj farmaceutskoj firmi Lederle u čijem sastavu radi 50 fabrika i 45 hiljada radnika. Kao sposoban čovjek postavljen je za savjetnika, zastupnika firme Lederle za Istočnu Evropu.

Poslije penzionisanja i smrti supruge Este, vraća se u domovinu 1984. godine i nastanjuje se u Beogradu. Povremeno dolazi u Nikšić. Juna 1982. godine smo se upoznali i razgovarali o zdravstvu i njegovim utiscima i radu u mnogim zemljama.

Prilikom druge posjete tražio je bilže podatke o Medicinskom centru. Kad je saznao da ova ustanova nema kompjuter nego samo klasične mehaničke računare i da nemamo savremene fleksibilne endoskopske instrumente za gastroentereologiju i bronhologiju, niti analajzere za laboratoriju, obećao je pomoć. Poslije toga, navedena medicinska tehnika stigla je u Medicinski centar…

iskra2011 (90)

Dr Kenan Hrapović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, uručio specijalno priznanje za životno djelo Dr Blažu Peroviću, izvršiocu testamenta pok. Milorada Andrije Perovića.

“Milorad Perović je bio jedan od onih “dobrih duhova Onogošta – Nikšića”, koji i poslije biloške smrti ostaju u kolektivnom pamćenju ovoga grada DA TRAJU IZNAD SVIH PROLAZNOSTI”.

Čitajte još o Miloradu Peroviću: