NADA RADIMIR

NAGRADA ZA INIVIDUALNI DOPRINOS

ERS_7636
Nagradu je primila njena snaha Marija

GOSPOĐA RADIMIR POTIČE IZ VRLO UGLEDNE I IMUĆNE PORODICE IZ DOBROTE, KOJA JE DALA 110 KAPETANA, POSJEDOVALA 44 BRODA i 24 KUĆE U BOKI. GOSPOĐA NADA JE ŽIVJELA U ŠVAJCARSKOJ I AMERICI, A IGROM SUDBINE SE NASTANILA U AUSTRALIJI. OD NEDAVNO, ŽIVI U BEOGRADU.

Prije par godina, Matica crnogorska je uspostavila kontakt sa gospođom Radimir, i odmah u njoj prepoznala „izuzetnu osobu koja je bila spremna da nesebično radi za dobro Crne Gore“ (iz dopisa matice crnogorske), što je i pokazala, donirajući (istovremeno organizujući i pokrivajući troškove dopremanja iz australije) veliki broj predmeta iz nasljeđa poznate pomorske porodice konte Smecchia iz Perasta (čiji je Nada potomak) i porodica Radoničić i Radimir – predmeta umjetničkog, istorijskog, kulturnog i etnografskog značaja za Kotor, Bar, Cetinje, Perast – za Crnu Goru!

Pored brojnih obaveza Nada ne zaboravlja svoj rodni kraj. Nada Radimir, 83-godišnja Dobroćanka, bogate predmete iz svoje zaostavštine je vratila u zavičaj. Svojim donacijama napravila je veliki gest i obezbjedila sebi mjesto u istoriji Kotora.

Donacije su upućene:

  • Pomorskom muzeju u Kotoru, kojem je donacija od preko 50 predmeta umjetničke ili antikvitetske vrijednosti, i biblioteka od preko 100 vrijednih knjiga, do sada najveća i najvrednija donacija
  • Zavičajnom muzeju Bar – predato je na čuvanje obilje fotografija i dokumenata vezanih za Vladimira Popovića Španca, koje je gospodin Marko Špadijer koristio pišući knjigu o njemu, kao i njegovi lični predmeti, medju kojima je i Njegoševa bista u bronzi, rad Ivana Meštrovića; (naime, gospođa Nada je posjedovala gipsani model spomenika Njegošu za mauzolej, koji je dobila kao kao svastika i nasljednik Vladimira Popovića Španca, kome je, kao ambasadoru SFRJ u SAD-U, taj rad poklonio Meštrović; na sugestiju Matice crnogorske, napravljeni su metalni odlivi i poklonjeni Zavičajnom muzeju Bara i Njegoševom muzeju na Cetinju)
  • A doprinijela je i obogaćivanju porodične etno zbirke Radimir – Dobrota.

Pomorski Muzej Crne Gore u Kotoru u posljednje dvije decenije dobio je veliki broj donacija, a najveća i najvrijednija do sada stigla je od Nade. Tu su portreti (u ulju na platnu Petra i Tripa poznate porodice Smekija iz Perasta i portret Nadine prababe), zatim dvije originalne primorske škrinje. Tu su divni primjerci dobrotske čipke i dva bocuna za rakiju optočena zlatnim listićima.

Pored donacija vrijednih predmeta oko 80.000 € Nadini pokloni se nalaze u mnogim Muzejima u Kotoru, Perastu, Cetinju, Baru….

Nada Radimir je i jedan od poznatih igrača Bridža na svjetskom nivou.