POK. PAVLE POPOVIĆ

SPECIJALNA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO (POSTHUMNO)

pavle popovic
Nagradu je uručio Gordan Stojović, ambasador Crne Gore u Argentini i Peru

Pavle Popović rođen je u Doljanima 1891. godine od oca Jovana i majke Rose, kao najstariji od desetoro djece. Godine 1912. emigrirao je u Argentinu zajedno sa bratom Božom, koji se 1920. godine vratio u Crnu Goru. Čitavog života na ovaj ili onaj način bio je posvećen građevinarstvu – od prvog posla u kamenolomu, do osnivanja i rada uspješne građevinske firme.

Pavle Popović je bio čovjek širokog srca i veliki patriota, i po svjedočenju mnogih, gotovo da nema Crnogorca koji je došao do njega, a da mu nije pomogao – a u periodu od 1915. do 1925. godine u pokrajinu Salta dolazi veliki broj crnogorskih emigranata. Ako sunarodnika nije mogao da zaposli u svojoj kompaniji, onda mu je pronašao posao u nekoj od firmi sa kojima je sarađivao. Mnogima je pomagao da sami zasnuju građevinske firme i nalazio im poslove, garantovao za njih, pa i pomagao novčano kome god je bilo neophodno. Ovaj veliki dobročinitelj našeg iseljeništva obezbjedio je poslove preko svojih poznanstava mnogim našim ljudima koji su željeli da nastave sa građevinskim poslom u Boliviji koja je tada takođe započinjala sa izgradnjom pruga, puteva i drugih velikih infrastrukturnih projekata.

Čitavo vrijeme bio je angažovan unutar naše zajednice, posebno na izgradnji poznatog Jugoslovenskog Doma u Beunos Ajresu, čija se gradnja na kojoj je bio angažovan skupa sa mnogim drugim dobročiniteljima završava 1942. god. Kraljevina Jugoslavija ga je za dobročinstvo 1941. god. odlikovala ordenom Svetog Save kojeg mu je dodijelio Dr. isidor Cankar u tadašnjoj jugosovenskoj ambasadi u Buenos Ajresu, u kojem i danas postoji zgrada Jugoslovenskog Doma (na adresi Calle Nunez 1751 u Dock Sudu  u provinciji Buenos Ajres).

Pavle Popović je, nakon drugog svjetskog rata, bio jedan od glavnih organizatora u Latinskoj Americi obezbjeđivanja pomoći ratom porušenoj Crnoj Gori i Jugoslaviji, a između ostalog bio je osnivač i direktor Jugoslovenskog trgovačkog i industrijskog društva sve do 1955. godine.

Ponešen entuzijazmom o poslijeratnoj izgradnji zemlje 1955. godine putuje u Crnu Goru. Iznenada umire u Podgorici 5. jula te iste godine, za vrijeme boravka u kući u kojoj je živjela njegova tada jako bolesna majka. Sahranjen je u svojim rodnim Doljanima… u svojoj Crnoj Gori, čiji je veliki dobročinitelj bio…

pavle popovic
Nagradu je primio Boro Popović, bratanić pok. Pavla Popovića

Čitajte još o Pavlu Popoviću: