PRINC NIKOLA PETROVIĆ

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA DOPRINOS RAZVOJU FILANTROPIJE

ERS_7450

Kada je princ Nikola Petrović krenuo sa idejom osnivanja Fondacije, njegov glavni moto bio je da društvenu pravdu treba nanovo graditi kroz ekonomski razvoj, ali i boljom raspodjelom bogatstava.

On kaze: Sve je počelo u oktobru 1989. godine kada sam prilikom prenosa posmrtnih ostatka mojih predaka otkrio da ime koje nosim predstavlja jaku emocionalnu vrijednost u Crnoj Gori, ono što je za mene, do tog dana, bila stara porodična legenda, bilo je nešto što je i dalje živo u srcima Crnogoraca.

Tokom teških godina koje su uslijedile, želio sam da odgovorim na taj zanos i poštovanje, na svoj način i onim čime sam tada raspolagao, dajući to ime da posluži ljudima koji su se u tom periodu borili za mir, ljudska prava, koji su branili stvaralačke vrijednosti od razaralačkih snaga koje su tad bile dominantne.

Kada je mir povraćen, a nezavisnost stečena, činilo mi se važnim, kako za našu porodicu tako i za zemlju, da naše prisustvo bude i formalizovano, ne samo istorijskom rehabilitacijom i statusom koji bi ispravili nepravdu zbog izgnanstva nego isto tako i stavljanjem sredstava na naše raspolaganje, kako bi naše ime i dalje bilo korisno Crnoj Gori, a koja nam omogućavaju da budemo aktivni i da izrazimo solidarnost sa našim sugrađanima.

ERS_7460
Nagradu u ime princa Nikole primio Branislav Radulović iz UO Fondacije

Fondacija mi se učinila kao najbolji odgovor, jer istovremeno podrazumijeva kontinuitet u vremenu, a po prirodi ostaje van politike i samim tim otvorena svim građanima Crne Gore.

Fondacija Petrović Njegoš, ciji osnivac je princ Nikola, djeluje u tri segmenta: akcije solidarnosti ugroženom stanovništvu koje uključuju humanitarne akcije, akcije u oblasti zdravstva i akcije socijalne pravde, zaštita životne sredine I eko razvoj, uključujući i pilot projekte, akcije u oblasti kulture i promocije kulturne i istorijske baštine Crne Gore.

Evo nekih od filantropskih akcija/projekata u protekloj godini:

  • POMOĆ ŠKOLOVANJU: Fondacija je septembra 2013. godine donirala školski pribor za učenike OŠ «Aleksa Đilas Bećo» u Mojkovcu, čiji su roditelji korisnici MOP-a.
  • DJEČIJA OBDANIŠTA: Fondacija je septembra 2013. godine, pomogla opremanje vrtića “Zvjezdani vrt” u Golubovcima, kako bi gotovo 150 mališana iz Zete mogli da borave u uslovima koji zadovoljavaju savremene kriterijume za prijatan boravak najmlađih.
  • HUMANITARNI KONCERT: Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, Fondacija je organizovala humaniratni koncert u Parizu. Novac je prikupljan od prodaje ulaznica kako bi se koristio za program ranog otkrivanja karcinoma i bio uručen KCCG.
  • DOBROTA: U januaru 2013. godine za potrebe specijalne psihijatrijske bolnice u Dobroti kupljena su i zamijenjena vrata i prozori na dijelu najveće i najoštećenije zgrade.

SARADNJA SA FONDACIJOM PRINCA ALBERTA II: Fondacija PNJ i Fondacija Princa Alberta II su juna 2013. godine potpisale Sporazum o saradnji i finansijsku konvenciju za prvi zajednički projekat vezan za Skadarsko jezero.

  • PROJEKAT SA TV VIJESTI «SVI SMO JEDAN TIM»: U partnerstvu sa TV «Vijesti» i brojnim drugim društveno odgovornim kompanijama, Fondacija je učestvovala u realizaciji projekta čiji je cilj obnavljanje košarkaških igrališta koja koriste djeca iz 29 škola širom Crne Gore.
  • IZRADA VIZUELNOG IDENTITETA: Projekat Fondacije PN, Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća i Univerziteta Mediteran ( Fakultet za vizuelne umjetnosti).     I td.

 

U protekle dvije godine, visina uloženih sredstava iznosila je oko 300.000 EUR.