DAMIRA KALAČ

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA GRAĐANSKI AKTIVIZAM

iskra2014 (76)

DAMIRA JE NOVINARKA PORTALA VIJESTI: AKTIVNA I ANGAŽOVANA.

ONO ŠTO POSEBNO PREPORUČUJE DAMIRU ZA OVO PRIZNANJE JE NJEN ANGAŽMAN NA ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE I PODIZANJU EKOLOŠKE SVIJESTI. Damira je u godini za nama samoinicijativno izvještavala o ekološkoj situaciji na Ćemovskom polju i time skrenula veliku pažnju javnosti i nadležnih službi na sve protivzakonite radnje koje su svakodnevica na ovom području.

Damira je i jedan od pokretača ideje da se projekat uređenja Ćemovskog polja kandiduje za dobijanje sredstava kroz akciju Ministarstva Finansija i UNDP „Budi Odgovoran“, i može se reći da su dobijena sredstva u iznosu od 50.000 EUR velikim dijelom njena zasluga, jer se šira društvena zajednica kroz serije njenih tekstova upoznavala sa trenutnom situacijom na Ćemovskom polju, šumi i parku, kao i sa istorijatom, florom i faunom Ćemovkog polja.

iskra2014 (78)

Damira je i pokretač je web sajta o Ćemovskom polju na kome se nalazi mnoštvo tekstova o prethodnim i tekućim akcijama uređenja, dobrim i lošim primjerima, kao i edukativna rubrika koja se zove „Eko čas”. Kao ekološki aktivista, Damira je i jedan od osnivača prvog parka za pse u Crnoj Gori koji se, takođe, nalazi na Ćemovskom polju, a koji će se od dobijenih sredstava iz akcije „Budi Odgovoran“ dodatno unaprijediti i modernizovati.