UDRUŽENJE RODITELJI

SPECIJALNO PRIZNANJE ZA GRAĐANSKI DOPRINOS OPŠTEM DOBRU

iskra2014 (61)

Udruženje Roditelji je osnovano prije tri godine, i prve aktivnosti udruženja su bile zalaganje da se poboljšaju uslovi u porodilištima. Trenutno imaju oko 300 članova iz cijele Crne Gore, a svakog dana putem portala Roditelji.me i na Fejsbuk grupi udruženja komuniciraju sa izuzetno velikim brojem roditelja. Mnogobrojne su oblasti u kojima djeluju, upravo one u kojima su prepoznali ključne probleme sa kojima se roditelji u Crnoj Gori suočavaju, kao što su: prebukiranost u vrtićima u velikom broju opština (peticiju za rješavanja ovog problema potpisalo preko 6,000 građana); brojni problemi u školama – od nepraktične organizacije časova i neusklađenosti sa radnim vremenom roditelja, do vršnjačkog nasilja, zatim nezadovoljstvo reformom obrazovanja, loša infrastruktura škola, nepostojanje produženih boravaka, nedovoljna podrška društva i države jednoroditeljskim porodicama…

iskra2014 (24)

U udruženju kažu da nijesu uspjeli u zagovaranju da se uvedu besplatni udžbenici u osnovnim školama, kao i da se škole obavežu na organizovanje produženog boravka, ali kažu i da neće prestati da traže i objašnjavaju zašto nam je to svima potrebno.

Pokušavaju i da pomognu socijalno ugroženim porodicama kojih na njihovom spisku ima oko 200, sa oko 500 djece, a to rade kroz humanitarnu akciju, jer zajedno možemo više, koja je ovog septembra organizovana po 4. put, kako bi se porodicama pomoglo da na adekvatan način opreme svoju djecu za školu. Akciji su se do sada odazvali mnogobrojni građani, ali i preduzeća.

Upravo je ova akcija pokazala da bi svi mogli imati dovoljno, ako bi svako dao koliko može! A takve akcije moraju imati pokretače kojima se vjeruje, koji rade za dobrobit društva.

iskra2014 (12)