VASO ĆUKOVIĆ 

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO (POSTHUMNO)

vaso-cukovic

Vaso Ćuković je rođen u Risnu, 09. jula 1858.g. od oca Lazara i majke Stane, u uglednoj trgovačkoj porodici, sa osmoro djece. U Trstu je završio višu trgovačku školu. 1877 godine je, na nagovor jednog pomorskog kapetana iz Risna, kojeg je sreo u Trstu, otplovio za daleku Ameriku. 1895.g. stiže u Denver, Colorado. Tu kupuje zemlju, nastavlja trgovinu, otvara tada poznate kockarnice i za kratko vrijeme stiče veći kapital. Zahvaljujući svojim sposobnostima i inteligenciji Vaso Ćuković postaje u to vrijeme jedan od najuglednijih i najuticajnijih ličnosti grada Denvera.

Veliko čovjekoljublje je pokazivao i u svojoj sredini u Denveru pomažući siromašne i bolesne. Pomagao je i naše iseljenike a bio je dobar poznanik i prijatelj sa Nikolom Teslom i Mihailom Pupinom.

Najveće dobročinstvo je pokazao prema svom narodu u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, od kojeg se posebno izdvaja:
– 1922.g. u čast svojih roditelja,osnovao je fondaciju “Zadužbina Lazara i Stane Ćuković” za školovanje djece siromašnih roditelja iz Risna. U narednih pet godina fond je povećavao, tako da je 1927.g. dostigao 100.000 USD. Od tog fonda školovalo se 99 učenika.
– 1929.g. poslao je risanskoj opštini 2.000.000 dinara za vodovodnu mrežu i elektrifikaciju mjesta i za izgradnju Narodnog doma u Risnu. Dom je završen i otvoren 1931.g. i bio jedan od najmodernijih sve do zemljotresa 1979. kada je stradao i nije obnovljen.
– pomagao je svoj narod u vrijeme Prvog svjetskog rata na Balkanu,
– sirotinji u Risnu je redovno, pred Uskrs i Božić, slao po 10.000 dinara (20.000 godišnje)
– za crkvu Sv.Petra i Pavla u Risnu je kupio 5 velikih zvona u vrijednosti od 100.000 din.
– Manastiru S.Đorđe u Risnu za popravku, zvono i izradu puta za kola poklonio je, u dva navrata, 360.000 din pa 100.000 dinara;
– društvu “Soko” u Risnu, za kupovinu sprava, inventara i završetak pozornice u Narodnom domu je poklonio 400.000 dinara;
– dao je prilog za podizanje hrama Sv.Save u Beogradu u iznosu od 230.000 dinara

iskra2014 (97)

Nagradu je primio gdin Slobodan Ćuković

Poslije smrti 1933.g. najznačajnija i najhumanija oporuka Vasa Ćukovića je da se u Risnu sagradi velika bolnica, kao pomoć siromašnim i bolesnim. U njegovom testamentu je stajalo: “Još za života želio sam da u svom rodnom mjestu podignem modernu bolnicu. Ako je Risan nepodesan za ovakvu jednu zdravstvenu ustanovu, neka se onda ona sagradi u nekom drugom mjestu u Boki, ili ma gdje u Jugoslaviji …”

Oporukom je, izmedju ostalog, veći iznos imovine, preko 1.300.000 USD ostavio svojoj najbiližoj rodbini, a iznos od 100.000 USD za izgradnju skulpture u centru Denvera u čast njegovog velikog prijatelja gradonačelnika Denvera.

Vaso Ćuković je umro u svom domu u Denveru dana 20.12.1933.g. u 75 godini.

Po sumi novca koju je opredijelio u dobrotvorne svrhe, Vaso Ćuković je najveći filantrop u istoriji Crne Gore – i njegov najveći legat je Specijalna bolnica u Risnu, za čiju je izgradnju zavještao veliki dio svoje imovine – tadašnjih 600,000 dolara uloženih u izgradnju bolnice, danas vrijede preko 7 miliona dolara… Ali umjesto naše priče, pogledajmo dio dokumentarnog filma, snimljenog u produkciji Bolnice „Vaso Ćuković“i FON produkcije.

Više o Vasu Ćukoviću:

Primjeri filantropije u Crnoj Gori do kraja XX vijeka (Mr Dragutin Papović, Fond za aktivno građanstvo, 2009)

– Najveći bokeljski dobrotvor svih vremena (O Vasu Ćukoviću, bolnicarisan.com)

– Vaso Ćuković, kockar i dobrotvor (Tomislav Grgurević, montenegrina.net)

Pismo gdina Stiva Ćukovića, najbližeg Vasovog potomka