Kapetan Miloš Vukasović

Nastavljajući tradiciju čuvanja od zaborava dobrotvore iz naše prošlosti, velikim dijelom zahvaljući gospodinu Gordanu Stojoviću, našem Amdasadoru u Argentini i istraživaču crnogorske dijaspore u Južnoj Americi, večeras ćemo se prisjetiti jedne izuzetne ličnosti.

Rođen u Dražinom vrtu u Boki 1842, pomorac, brodovlasnik, neimar argentinske flote i dobrotvor, kapetan Miloš Vukasović je bio i prvi crnogorski diplomata u Latinskoj Americi. Zastupljen je u svim pomorskim enciklopedijama svijeta. Dobitnik je visokog priznanja argentinske države, povelje zahvalnosti o osnivanju argentinskog pomorskog društva „La Platensa“ (plaketa se čuva u Pomorskom muzeju u Kotoru). Proslavio se kao konstruktor brodova. 1904. godine imenovan je za prvog počasnog konzula Crne Gore u Argentini. Ujedno je bio i „počasni carski ruski konzul u Buenos Ajresu“. Dolazio je nekoliko puta iz Argentine na crnogorski dvor i svečano je priman u audijenciju kod crnogorskog Knjaza. Bio je kandidat za crnogorskog ministra spoljnih poslova, ali je tu ponudu knjaza Nikole 1906. godine morao odbiti zbog lošeg zdravstvenog stanja. Bio je suvlasnik velike pomorske kompanije u čijem je vlasništvu bilo oko 120 brodova raznih veličina i namjena.

Kapetan Vukasović preminuo je krajem 1908. godine u Buenos Ajresu i sahranjen je na groblju u Rekoletu, ispraćen povorkom od nekoliko hiljada ljudi. Govoreći nad odrom ovog nesvakidašnjeg Bokelja, ministar trgovine Argentine je kapetana Vukasovića opisao kao „jedinog Evropljanina koji je u ovom vremenu silno zadužio Republiku Argentinu’’. Vukasovićevu smrt su zabilježile mnoge novine i razne svjetske agencije, a posebnim uvodnim nekrolozima „Glas Crnogorca“ i argentinski vodeći dnevnici. Bio je most povezivanja i stub diplomatske saradnje između Crne Gore i Argentine. Zajedno sa drugim crnogorskim i hrvatskim doseljenicima osnovao je 1880. godine „Slavjansko društvo uzajamne pomoći“ te ujedno bio i glavni donator tog društva. Njegovo učešće u osnivanju i donacije pri gradnji prve pravoslavne crkve u Latinskoj Americi bilo je od presudnog značaja. Kapeta Vukasović je zapamćen i kao veliki dobrotvor i zaštitnik naših pomoraca, kao i svih ljudi koji su tada dolazili u Argentinu sa prostora na kojima žive južni Sloveni – pružao im utočište, zapošljavao ih, istovremeno dostavljao direktnu novčanu pomoć knjaževini Crnoj Gori…

Od direktnih potomaka Miloša Vukasovića danas u Buenos Ajresu živi unuka Milka Vukasović (88 godina) i njeni potomci. U porodičnoj kući čuvaju se mnogi važni istorijski dokumenti iz tog perioda, slike i makete brodova.

U ime potomaka ovog čuvenog pomorca i filantropa, nagradu je primio njihov bliski rođak, profesor Ilija Lalošević, koji je pročitao pismo obraćanja g.dina Nikolasa Vukasovića, praunuka čuvenog kapetana Miloša.