Mirsada Šabotić

Gospođa Mirsada Šabotić je prosvjetni i kulturni radnik, koja nam dolazi iz Rožaja, i koja je svojim aktivizmom angažmanom dala veliki doprinos svom gradu, o čemu svjedoči i nedavna nagrada ”30.septembar“ koju  dodjeljuje Skupština opštine Rožaje za izuzetan doprinos u oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

Profesorica Šabotić kaže da se u učionici i među mladim ljudima najbolje osjećaDanas je Rožaje bogatije za osam mladih pjesnika i 11 književnih ostvarenja, upravo zahvaljujući prof. Šabotić, koja ih je podsticala, uređivala im knjige, pisala recenzije, lektorisala i organizovala  promocije. Uspjela je da za 15  godina napiše 20 pozorišnih tekstova, da ih režira i prikaže široj publici, ponavljajući njihovo izvođenje na zahtjev sugrađana. Kao saradnik Centra za kulturu, organizovala je desetak promocija knjiga, književnih večeri i sličnih manifestacija. Organizovala je i mnoge humanitarne akcije, uvijek brinući o onima kojima je pomoć najpotrebnija, od svojih učenika slabijeg materijalnog stanja, do djece sa smetnjama u razvoju.

Vjerujemo da je značaj doprinosa opštem dobru g-đe Šabotić na poseban način opisala njena sugrađanka, g-đa Zineta Agić, predlažući je za nagradu, i započela je riječima: “Roditelj sam i duže vrijeme pratim rad Mirsade Šabotić,  i njenu borbu na širenju obrazovnih, humanih i kulturnih vrijednosti… Ranije je sala Centra za kulturu bila prazna –  a danas, gospođa Šabotić  svojim aktivnostima  okupi po 600 gledalaca samo za jednu manifestaciju.  Roditelji djece iz udruženja NVO “Pomozimo djeci sa posebnim potrebama” više ne kriju svoju djecu od javnosti, ova  se djeca obrazuju i učestvuju u društvenom životu, u velikoj mjeri zahvaljujući g.đi Šabotić. Njen je rad pokrenuo i pitanje o ulozi žene u društvu. Ona je prva žena pisac u našem gradu, a njene promocije su pravi izazov za gradjanstvo. Mirsada je obrazovni I kulturni misionar, zahvaljujući kojoj su građani Rožaja shvatili da i žena može “rame uz rame” da stane uz muškarca i da jednako doprinosi društvu…”