Daniel Vincek

Veoma je teško ukratko sažeti sve doprinose zbog kojih je Daniel Vincek, ekonomista po obrazovanju, prirodnjak, posvećeni botaničar, zaljubljenik u floru, pedagog, filantorop, intelektualac, poliglota i svjetski putnik, zaslužio Nagradu “Iskra”. Da ih ima mnogo više nego dovoljno, znaju svi građani Crne Gore koji, čak i ako nisu detaljno upoznati sa naučnim radom Daniela Vinceka, dobro znaju da je riječ o izuzetnom, plemenitom čovjeku koji se u potpunosti posvećen ljubavi prema prirodi, njenom istraživanju i čuvanju.

Sav višedecenijski naučni rad Danijela Vinceka, njegovo vanredno poznavanje flore Crne Gore, njegova posvećenost botanici i naučni entuzijazam, volja za prenošenjem znanja na mlađe naraštaje – sve se to slilo u projekat Botaničke baste u Kolašinu, koja je tokom trideset godina postojanja uspjela da stekne status zaštićenog prirodnog dobra i preraste u svojevrsnu prirodnu i kulturnu instituciju čiji  ugled prevazilazi granice Crne Gore.

Ovo prirodno dobro, koje svake godine vidi oko 2500 posjetilaca, nastalo je isključivo zahvaljujući gospodinu Vinceku. Nije moguće izračunati vrijednost svih dobrovoljnih doprinosa, koje je Daniel Vincek tokom proteklih trideset godina uložio u ovaj jedinstveni poduhvat, počevši od sopstvenih sredstava koja su uložena u održavanje Bašte, iskustva, znanja, entuzijazma i spremnosti da prenese svoja znanja i ustupi literaturu ili građu svima koji sa njim dijele ljubav ili naučni interes za botaniku, pa sve do spremnosti da vrata svoga doma otvori za sve kojima je to potrebno.

Zbog svih ovih navedenih, kao i brojnih drugih doprinosa nauci, ali i promociji odgovornosti prema prirodnom okruženju, ljubavi prema prirodi, znanju i ljudima, kao i zbog istrajnog djelovanja u duhu filantropije, Daniel Vincek je više nego zasluženo dobitnik ovogodišnje Nagrade za individualni doprinos.

Po želji g.dina Vinceka, nagradu je u njegovo ime primio prof.dr Vukić Pulević, naš poznati botaničar, čija su otkrića i naučni radovi uvaženi u fundamentalnim monografijama i djelima međunarodnoga značaja.