Ljiljana Burzan-Nikolić i Davor Dragojević

Kada su prije pet godina utemeljili “Međunarodni festival lutkarstva”, Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević su započeli jednu uzbudljivu ne samo kulturnu i vaspitnu, već i filantropsku avanturu.

Zahvaljujući inicijativi koju su tada pokrenuli ovi pozorišni entuzijasti, djeci širom Crne Gore je tokom pet proteklih godina omogućeno da prepoznaju čari lutkarstva i pozorišta, i da na način svojstven pozorištu steknu prva znanja o ljudima i svijetu.

Predajući se posvećeno ovoj misiji, omogućavajući besplatan pristup ovim sadržajima,  organizatori festivala su širom otvorili vrata pozorišta i umjetnosti svoj djeci Crne Gore, uključujući i onu koja dolaze iz ranjivih i socijalno ugroženih grupa i porodica. Zahvaljujući takvom pristupu, predstave koje su prikazane u okviru ovog festival do sada je moglo da vidi oko 23,000 djece, uključujući i djecu koja u drugim uslovima još uvijek ne bi ušla u pozorište.

Sredstva koja su neophodna za realizaciju programa, organizatori festivala prikupljaju putem donacija i sponzorstava, ali svoj rad, vrijeme, znanje i vještine oni ulažu iz ljubavi prema pozorištu i iz vjere u dobrobit koju pozorište donosi djeci.

Zbog takve svoje posvećenosti kulturnom uzdizanju, prosvećivanju i oplemenjivanju djece putem pozorišta, Ljiljana Burzan Nikolić i Davor Dragojević su ovogodišnji dobitnici Specijalnog priznanja za građanski doprinos opštem dobru.