Milivoj-Milo i Ana Zloković

Odajući poštovanje ovom čuvenom zadužbinaru iz Bijele, sada ćemo se podsjetiti ključnih događaja iz njegovog života i  istorije zadužbine Zlokovića.

Rođen 1865.g. u Bijeloj, Milivoj-Milo Zloković se, nakon završetka Pomorsko-trgovačke akademije u Trstu i dugodišnjeg života u Južnoj Americi, sa suprugom Anom početkom prošlog vijeka vratio u Bijelu i nastanio u palati Zloković, jednoj od najljepših kapetanskih palata u Boki Kotorskoj koju su, sredinom 19. vijeka, kupili otac i stric Mila Zlokovića. U ovom palacu, koji je bio poprište mnogih važnih istorijskih događaja, Milo i Ana Zloković boravili su do 1919. godine, kada se vraćaju u Južnu Ameriku gdje Milo Zloković umire iste godine.

Slijedeći svoju i želju svog supruga, nakon Milove smrti, Ana Zloković je palatu i zemljište zavještala prvo u u svrhu unapređenja Boke Kotorske i hercegnovske rivijere, a potom i za humanitarne potrebe.

Uprava Zadužbine je 1927. godine imanje Zadužbine izdala podmlatku Crvenog krsta Kraljevine SHS, a 1932. godine je cjelokupno imanje Zadužbine izdato u zakup Udruženju penzionisanih oficira i vojnih činovnika Kraljevine Jugoslavije, koje je ovaj „palac” pretvorilo u dobrotvorni Dom za oporavak oficira i vojnih činovnika. Od 1955. godine u palati-dobrotvornom Domu nalazila se Osnovna škola „Orjenski bataljon”, čime je dijelom ispoštovana želja zadužbinara.

Život i djela Mila i Ane Zlokovića na najplemenitiji način ovaploćuju duh starog zadužbinarstva i podsjećaju da je davanje zajednici dio našeg kulturnog nasljeđa i identiteta. Zato se danas, gotovo sto godina nakon njegove smrti, odužujemo Milu Zlokoviću dodjeljujući mu ovu nagradu.

Posthumnu nagradu za životno djelo dodijeljenu Milu Zlokoviću primila je gospođa Jarmila Radović, direktorica OŠ “Orjenski bataljon“.