Zavičajni klub „BIHOR“ Luksemburg

Zavičajni klub „Bihor“ sa sjedištem u Luksemburgu dobro je poznat ljudima koji žive na području Bihora, te opština Bijelo Polje i Petnjica.  Pružajući finansijsku i i materijalnu podršku brojnim organizacijama i pojedinicima sa ovog područja, na polju kulture, zdravstvene zaštite i obrazovanja, i ulažući u očuvanje tradicije i kulturnog nasljeđa među ljudima i posebno djecom sa ovog prostora koji žive u Luksemburgu – „Bihor“ na najbolji način afirmiše filantropski rad dijaspore.

I u 2016. godini, zavičajni klub „Bihor“ je obezbijedio donacije, koje su iskorištene za različite potrebe lokalne zajednice i opštine Petnjica:

  • kupljena su i otpremljena dva kamiona sa svim priključcima za održavanje puteva u zimskim uslovima, kao i jedan namjenski kamion za odvoz otpada,
  • podržana je realizacija manifestacije „Bihorsko kulturno ljeto“,
  • opremanje školskim priborom đaka prvaka sa područja Bihora,
  • organizovana je višednevna posjeta najboljih učenika Bihora Luksemburgu,
  • kao i za druge humanitarne akcije i donacije za materijalno ugrožene i bolesne stanovnike u opštinama na sjeveru Crne Gore.

Dodatno, na martovskom festivalu u Luksemburgu gdje se tokom dva dana, na razne načine, predstavi preko 100 zemalja svijeta, predstavilo se i udruženje Bihor, predstavljajući turističke destinacije Crne Gore kao i dio crnogorske kuhinje.

Zbog ovakve posvećenosti dobrobiti stanovnika Bihora i spremnosti da prepozna potrebe ljudi iz zavičaja i izađe im u susret, Zavičajnom klubu „Bihor“ Luksemburg pripala je Nagrada za doprinos dijaspore.

Nagradu je, u ime Zavičajnog kluba „Bihor“, primio predsjednik kluba gospodin Esko Halilović.